de Leonard Velcescu (cercetător in istoria artei – Franţa)
în exclusivitate pentru revista METAMORFOZE
Citeva cuvinte de prezentare :
Un numar impresionant de statui monumentale de Daci se gasesc actual in diferite muzee de stat si colectii private din lumea intreaga.
Aceste reprezentari de mare calitate artistica si iconografica le-am studiat si le studiez in continuare. O prima lucrare despre aceste studii a fost publicata in anul 2009, versiunea in limba româna, cu titlul : Dacii in sculptura romana – Studiu de iconografie antica, aparuta in Franta, iar varianta in franceza, Les Daces dans la sculpture romaine – Étude d’iconographie antique va apare anul acesta, tot in Franta. Tin sa va mentionez ca acest studiu este o teza de doctorat sustinuta la Sorbona si Ecole Pratique des Hautes Etudes in anul 2000.
Urmatorul studiu la care lucrez si care va fi tiparit este un Corpus, o incercare de a studia si publica « toate » reprezentarile de Daci, Geti, Traci, Frigieni (populatie inrudita cu Traco-Getii, plecati de la Dunarea de Jos in Asia Mica unde au fondat colonii), etc., in arta romana, care sint foarte numeroase, multa din ele putin cunoscute, sau deloc.
Citeva cuvinte de prezentare :
Aceste opere sculpturale au fost executate in perioada Imparatului Traian (98-117 d.Hr.), dupa razboaiele purtate de Romani impotriva Dacilor (101-106 d.Hr.), pentru « impodobirea » Forului sau, la Roma, in momentul cind arta romana se afla in culmea gloriei sale, la apogeu, si indeosebi arta portretistica.
Dupa cum arata reconstituirile efectuate ale Forului lui Traian statuile de Daci erau situate la inaltime, deasupra fiecarei coloane de sustinere a galeriilor porticurilor si a fatadei de la Basilica Ulpia.
Dupa parerea mea se poate evalua numarul aproximativ al acestor statui : intre 90 si 100 de statui de Daci, in Forul lui Traian, unde se presupune amplasamentul lor exact, la nivelul aticelor. Trebuie mentionat ca exista si o alta categorie de statui de Daci care nu intra tot in categoria statuilor discutate mai sus, si nu se stie exact locul ocupat in Forul lui Traian, sau pur si simplu nu au nimic de a face cu Forul lui Traian si perioada acestuia.
Studiul pe care-l expun în această lucrare este structurat în doua parti despre reprezentarile iconografice de „Barbari” (Daci) in arta romana. Am crezut necesar de a intreprindre o cercetare sistematica a acestor reprezentari iconografice, precum si o analiza a caracteristicilor lor, in fine pentru a distinge mai bine trasaturile care diferentieaza reprezentarile Dacilor in raport cu alti ” Barbari ” (Celti, Germani, Traco-Frigieni). In acest scop, am considerat indispensabil o introducere despre semnificatia generală a termenului de Barbar folosit de Romani, precum si referitor la tipologia “ Barbarului ”, aşa cum reiese din textele literare antice. In modul acesta s-a ajuns a fi descris contextul general in care aceste sculpturi de Daci au fost realizate.
Un inventar care sa cuprinda aproape toate statuile cunoscute de Daci se impunea. Această teza de doctorat prezinta statuile cele mai reprezentative din numarul pe care l-am putut inventaria. Le-am descris si comparat.
Ilustratii bune sint date de statuile sau scenele sculptate reprezentind regele Decebal, vasul de la Blain (Franta), stela de la Philippi (Macedonia), Columna lui Traian (Roma), bustul de la Vatican, bustul din Muzeul Ermitajului, statuia din Gradina Boboli (Florenta), capul din Muzeul de la Sta Maria del Fiore (Florenta) : acestea sînt singurele reprezentari ale unui ” Barbar ” (Dac) care pot fi in mod clar « identifiabile ». Plecind de la aceste reprezentari ale aceluiasi personaj putem incepe sa definim tipul de ” Barbar ” Dac, de a-i schiţa ca să spunem asa « portretul-robot ».
Reprezentarile Dacilor pe Columna lui Traian la Roma intra si ele in aceasta categorie, aratind in mod clar trasaturile caracteristice ale acestor ” Barbari „ (figuri, arme, vesminte), iar observatia ne ajuta in cercetarea noastra pentru a identifica alte reprezentari iconografice de Daci.
De asemenea am incercat de a raspunde problemei puse de statuile de Daci gasite in Forul lui Traian la Roma.
Dimensiunile destul de variate ale acestor reprezentari pun in evidenţa, intr-adevar, problema rolului lor estetic in acest Forum. Precum si, am intreprins un studiu sistematic al dimensiunile existente in literatura de specialitate pentru aceste statui si am discutat de fiabilitatea acestor masuri. Acest lucru ne-a permis de a le clasa in functie de inaltimile lor, si de a dezbate functia lor în Forul lui Traian.
In afara de problema identificarii si a provenientei lor, aceste sculpturi de Daci fac sa apara si alte intrebari care cer un raspuns din partea specialistilor in domeniu. Mai întii, cum ar putea fi explicat acest numar impresionant de statui, ” dedicate ” de Romani unui popor invins (stapinit). Sa fie acest gest grandios un « omagiu » adus de cuceritori unui popor de razboinici ? Iata o alta intrebare la care am tentat de a raspunde, explicind care ar fi putut sa fie atitudinea Romanilor in privinta popoarelor pe care ei le stapinisera.
Am incheiat aceasta lucrare print-un catalog, reunire a tuturor fragmentelor si statuilor de Daci cunoscute pina in ziua de azi, cu, pentru fiecare statuie, imagini de ansamblu si detalii. Printre fragmentele care figureaza in acest catalog, anumite (care provin din rezervele Forului lui Traian) nu au fost pina acum niciodata publicate.
Studiul care urmeaza este compus din unsprezece parti, fiecare aducind un raspuns la intrebarile care ne-am propus.
Am incercat in aceasta teza sa dam o viziune de ansamblu in ceea ce priveste reprezentarile iconografice ale Dacilor in Antichitate. Dupa ce a fost definit contextul istoric in care conceptul de « Barbar » a aparut in lumea romana, ne-am interesat la « definitia » tipului de « Barbar » in general, si al « Barbarului » Dac in particular. Pentru acest scop, ne-am folosit de descrierile literare si artistice antice existente.
Punctul de plecare in demersul nostru de a defini « portretul-robot » al « Barbarului » Dac sint reprezentarile atestate pe care le avem despre acesti « Barbari ». Este vorba indeosebi, cum l-am subliniat, « scenele » sculptate ale Columnei lui Traian si basoreliefurile monumentului Tropaeum Traiani de la Adamclisi.
Dintre sculpturile studiate in aceasta lucrare, cele care reprezinta regele dac Decebal ocupa un loc foarte important. Acest lucru este pus in evidenta avind in vedere nu numai caracterul aproape cert al identificarii lor, ci si al « unicitatii » lor : este singura data cind un acelas personaj « Barbar » (Dac) se gaseşte reprezentat de mai multe ori in sculptura (statuara) antica.
Studiul comparativ al busturilor regelui Decebal a fost abordat in trecut de numeroşi autori, ale caror opinii noi le-am prezentat si discutat. In timp ce, aceasta metoda nu fusese, dupa cunostintele noastre, niciodata aplicata la sculptura statuara privind regele dac, noi am realizat-o in aceasta lucrare.
Problema restaurarii sculpturilor a fost de asemenea abordata. Astfel sculpturile de Daci din Muzeul Luvrului au retinut atentia noastra deoarece ele prezinta parti restaurate. Intr-adevar, ele au fost ocazia unei discutii asupra temei antichitate/modernitate a unei sculpturi, ca si despre restaurare/reconstituire.
In fine, am crezut de cuviinta ca este important de a intreprinde, in ultimul capitol al acestei carti, un studiu detaliat al principalelor materiale utilizate pentru sculpturile de Daci. Aceasta cercetare este justificata datorita importantei din ce in ce mai mare acordata informatiilor furnizate de geologie si stiintele exacte pentru istoria artei. A cunoaste natura si caracteristicile materialului folosit pentru o sculptura data permite nu numai identificarea ariei geografice a provenientei acestei sculpturi, precum si o mai buna alegere a materialelor care trebuiesc sa fie intrebuintate pentru restaurarea ei. De aceea am efectuat o analiza aprofundata si ilustrata cu exemple, caracteristicilor principalelor materiale intrebuintate in sculptura antica : compozitia, textura, culoarea, duritatea, precum si carierele de extragere, zacamintele etc.
Incheiem studiul nostru printr-un catalog, incluzînd majoritatea sculpturilor de Daci inventariate pina in ziua de azi. Un astfel de catalog nu constituie, bineinteles, decit un inceput. Ne propunem sa continuam aceasta munca de a identifica si de a analiza alte reprezentari iconografice ale Dacilor. Aceste rezultate vor face obiectul unui Corpus.
Marea calitate a sculpturilor din perioada lui Traian caracterizeaza aceste statui de Daci, realizate in momentul cînd arta „portretistică” romana se gasea in culmea ei, la apogeu, adica imaginea umana a fost transpusa in piatra la un inalt grad artistic.
Importanta acestor studii si a acestor reprezentari dculturale :
Aceste studii iconografice au ca rol de a situa mai bine aceste reprezentari de Daci, realizate de artistii romani, in timpul domniei lui Traian, de a sublinia importanta acestor sculpturi si de a fi studiate la adevarata lor valoare.
Consider ca acest subiect este deosebit de interesant si de important pentru istoria veche a Romaniei, si trebuie studiat cit mai aprofundat.
Aceste sculpturi monumentale realizate in perioada romana, ce reprezinta pe vechii locuitori ai Romaniei (Daci, Geti, Traci), si studiate de mine, semnifica o adevarata valoare de patrimoniu pentru Romania, asa cum este si Columna lui Traian de la Roma.
Aceste valori inestimabile, cum am spus mai sus, se gasesc pastrate in multe muzee din toata lumea, si mai ales in Italia, studierea lor este o munca dificila, de cercetare in aceste muzee si rezervele lor, dar se merita efortul, mai ales cind esti si pasionat, de a fi scoase la lumina, publicate si facute cunoscute publicului larg.