de Cosmin ŞTEFĂNESCU
Mesajele înaintaşilor noştri dăinuie de mii de ani şi le întâlnim la tot pasul în Carpaţii Româneşti, dar cele mai valoroase vestigii le descoperim în împrejurimile Muntelui Şureanu – satul Grădiştea Muncelului judeţul Hunedoara. Începând de la Sălişte (Fostă Cioara – comună situată între oraşele Alba Iulia şi Orştie) – unde s-au descoperit tăbliţele de la Tărtăria, care atestă prima scriere din istoria omenirii (5500 a. Chr.) şi mergând prin această zonă pitorescă rămânem plăcut surprinşi de simplitatea şi ospitalitatea oamenilor şi de cultul lor pentru strămoşii daci. Mai mult, Societatea Dacia Revival condusă de Napoleon Săvescu a reuşit în ultimii ani să ridice monumente care atestă incontestabila valoare a neamului dac începând cu cel de la Tărtăria şi continuând cu cele de la Orăştie şi Deva.
Cei îndrăgostiţi de istoria acestui neam şi care doresc să străbată această regiune vor descoperi o adevărată odisee a miracolului formării poporului român. Locurile sunt împânzite cu reţele de cetăţi dacice de o valoare inestimabilă din care s-au extras în decursul timpului tezaure care atestă cunoştinţele meşterilor aurari, argintari, olari etc. O mare parte dintre acestea se află expuse la muzeele de istorie şi arheologie din Cluj – Napoca, Orăştie, Deva sau Bucureşti.
Cu toate că în locurile menţionate abundă istoria, respectul unor cetăţeni certaţi cu legea dar prieteni cu oameni sus-puşi, faţă de aceste relicve este aproape inexistent. Astfel în aceste vremuri cînd nu sunt legi clare referitoare la siturile istorice există o înfloritoare reţea din lumea interlopă care se ocupă cu braconajul arheologic şi care are filiere în toată lumea. În decursul anilor, prin bizareria întâmplării, din aceste locuri au dispărut o mulţime de artefacte, luând drumul pribegiei pe întregul mapamond.
Am bătut cu piciorul toate cetăţile din zonă şi am fost fericit să descopăr că dacii erau nişte constructori şi arhitecţi desăvârşiţi. Pe Muntele Grădiştea Muncelului tronează la aproximativ 1200 m altitudine pe un platou terasat artificial, complexul de sanctuare dacice Sarmizegetusa Regia. Această cetate stă ascunsă între copaci seculari, învăluită de o linişte nefirească.