Comori de cuvânt

de Mihaela și Cosmin Ștefănescu

Volumul: ,,Lotus stelar”este o adevărată transcendere într-un loc plin de căldură de unde se revarsă veritabile comori de cuvânt.  Autoarea ne ispitește să privim frumosul din jurul nostru și să ne bucurăm intens de tot ce ne oferă viața și timpul.
Emilia Dabu este un poet sensibil, iubitor de frumos, plin de credință și încărcat de nostalgie, dar și de regrete, în sufletul căruia se duce o luptă asiduuă între trecut și prezent. Trecutul este melancolic, cu amintiri frumoase despre realitatea de atunci, visare, dar și spiritualitate.
Întregul volum este o paralelă între trecut și prezent, semnificative, în acest sens, fiind poeziile ” Îngerul la geam uitat” (pag. 6) și ” Un lan de maci târzii”(pag. 5), citez:”// Flori de gheață peste ceruri timpul n-are timp se pare/ Viscolește clipa serii cad ninsori vechi de zăpadă/ Cade visul iertător peste lumea peticită/ Peste roua clipelor pași zănateci de pădure/ Taine mângâie privirea…//” (pag. 6).
Speranțele trăite în trecut sunt spulberate de un prezent încărcat de vicisitudini iar acest volum vine cu un suflu puternic de esența  unui volum metaforă, pe de o parte avem secvențe ale trecutului, care simbolizează binele, frumosul, speranța, mulțumirea sufletească, și pe care îl consideră, citez:” un înger uitat la geam”, în care , citez://” Lumina și-adevăru-mi sporeau iubirile/ Focul divin trăia și-n cer și pe pământ…//”(pag.5), dar pe de altă parte și a prezentului, ce aduce răutate, cruzime, spulberând idei, bucurii și tot ce ar putea fi frumos sufletului nostru.
Dorul pentru trecut este subliniat metaforic în poezia „Dorul, inimă de jar”(pag. 105).
Prezentul este trist, amăgitor și plin de revolte sufletești, exemplificative fiind poeziile ” Colindul vechiului drum”( pag. 8) și ” Senin de neuitare”( pag. 9).
Nostalgia vremurilor trecute și credința sunt singurele speranțe care îi mai hrănesc sufletul pentru a se simți fericită și a-i da poetei speranța de a merge mai departe și optimismul că totul va fi bine într-o lume plină de ură și resentimente.
În concluzie, Emilia Dabu, este un poet cu sufletul deschis, care reușește să ne transmită prin versurile sale trăirile, dezamăgirile din trecut și prezent, dar și ceea ce este frumos și sensibil sufletului său.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s