Februarie în istoria muzicii rock

prof. Ştefan GAŢACHIU

 • 2 feb. 1973: Elvis se întâlnește cu Muhammed Ali în Las Vegas. Elvis îi oferă un halat pe care era scris „The People’s Champion”. Ali îi întoarce cadoul lui Elvis printr-un set de mănuși pe care era scris: „You’re the greatest” (mănușa stângă) și „To Elvis, my main man, from Muhammad Ali” (mănușa dreaptă).
 • 3 feb. 2010: Brian Johnson (AC/DC) se alatură unui grup de opinie care le cerea lui Bob Geldof și Bono să nu mai țină prelegeri oamenilor despre cum ajută ei oamenii. Să ajute fără să se laude în fața fanilor. Actele caritabile se fac discret.
 • 4 feb. 1948: S-a născut Alice Cooper (Vincent Damon Furnier), este un căntăreț de muzică rock, compozitor, textier și muzician a cărui carieră muzicală se întinde pe o durată de patru decenii. Prezentând spectacole de scenă complexe, în care ghilotinele, scaunele electrice, sângele simulat și șerpii boa constrictori sunt elemente frecvente, Cooper a împrumutat numeroase elemente de heavy metal, garage rock, horror movies și vodevil pentru a crea a variantă teatrală a muzicii hard rock care a devenit cunoscută sub numele de shock rock.
 • 5 feb. 1983: Albumul Pyromania al celor de la Def Leppard intră în topul din America unde petrece 92 de săptămâni. Nu ajunge niciodată pe locul 1. Se vinde în șase milioane de unități numai în America.
 • 6 feb. 1962: S-a născut Axl Rose (William Bruce Rose), cântăreț, compozitor și muzician american. Este solistul și singurul membru original din componența trupei de hard rock Guns N’ Roses, alături de care s-a bucurat de succes și recunoaștere la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990.

8 feb. 1972: Un concert al lui Frank Zappa din Londra este anulat după ce autoritățile găsesc versuri obscene în piesele muzicianului.

 • 9 feb. 1981: Bill Haley este găsit mort în pat, în casa personală din Texas. Bill a murit în urma unui atac de cord. Haley a vândut peste 60 de milioane de unități. Cea mai celebră piesă a lui rămâne Rock Around The Clock.
 • 11 feb. 1973: La un eveniment caritabil sunt vândute fețele de pernă și cearșafurile folosite de Rolling Stones într-o noapte. Suma obținută este de 850 de dolari (aprox 2500 de dolari actuali).
 • 12 feb. 2003: Toboșarul John Densmore îi dă în judecată pe foștii săi colegi de la Doors, Ray Manzarek și Robby Krieger, pentru că reformaseră grupul fără el, apelând la Stewart Copeland (Police). John insistă că nu are cum să existe Doors fără Morrison.
 • 13 feb. 1950: S-a născut Peter Gabriel, muzician, compozitor, flautist, membru al grupului Genesis. După părăsirea grupului, a avut o carieră solo de succes.
 • 15 feb. 1988: După ce solistul Joe Elliot spune despre El Paso că este „locul ăla plin de mexicani slinoși”, Def Leppard sunt obligați să anuleze concertul din El Paso. Formația primise amenințări.
 • 16 feb. 1974: Muzicienii din Emerson, Lake and Palmer sunt arestați după ce înoată dezbrăcați în piscina unui hotel. Sunt amendați cu 75 de dolari fiecare.
 • 16 feb. 1993: În cadrul Brit Awards urcă pe scenă Rod Stewart, Ronnie Wood, Ian McLagan, Kenny Jones și Bill Wyman. Muzicienii cântă împreună, practic oferind o reuniune a grupului Faces.
 • 17 feb. 1979: S-a născut Billie Joe Armstrong (chitară, voce), membru al grupului Green Day.
 • 19 feb. 1956: Elvis susține trei concerte într-o singură zi la Fort Homer Hestlery Armor în Tampa, Florida. O întreagă revoltă începe în momentul în care Elvis anunță în fața unei mulțimi de 14.000 de fani: „Fetelor, ne vedem în backstage.” Fanele trec peste oamenii de ordine, intră în culise și rup hainele și pantofii artstului.

          19 feb. 1982: Ozzy este arestat după ce urinează pe zidurile unei mănăstiri romano catolice din Texas. Osbourne era îmbrăcat cu o rochie în momentul arestării. Sharon îi ascunsese toate hainele pentru a încerca să îl țină în casă. Ozzy a declarat că nu și-a dat seama că era un vestigiu istoric. Credea că este o grămadă de pietre. Lui Ozzy i s-a interzis să intre în statul San Antonio până în 1992.

 • 20 feb. 1967: S-a născut Kurt Cobain, cântăreț, chitarist și compozitor în formația de muzică rock Nirvana, originară din Seattle. Cobain s-a născut în Aberdeen, Washington și a avut parte de o copilărie dificilă, la care a făcut referire în unele cântece și interviuri. Cunoscut pentru versurile sale abrazive și tulburătoare, precum și pentru registrul vocii, Cobain este considerat unul din cei mai influenți cântăreți rock din toate timpurile. Pe 8 aprilie 1994 Kurt Cobain, împușcat în cap, a fost găsit în casa din Lake Washington de către un electrician. Verdictul poliției a fost sinucidere – Kurt lăsând o scrisoare de adio adresată prietenului său imaginar din copilărie, Boddah, în care spunea că viața lui a devenit o minciună, că nu mai simte nici muzica și nici scena – și că nu mai poate continua. Cobain a fost incinerat, cenușa sa fiind o treime împrăștiată într-un templu budist din Ithaca, o treime în râul Wishkah și o treime a rămas în posesia lui Courtney Love.
 • 20 feb. 2008: Un album Rolling Stones cumpărat în 1976 cu două lire, este vândut la o licitație cu 4000 de lire. Pe coperta albumului se aflau semnăturile originale ale lui John Lennon, Yoko Ono, Paul și Linda McCartney, George Harrison plus toți membrii Rolling Stones.
 • 21 feb. 1967: Pink Floyd intră în studio pentru a lucra la primul lor album The Piper At The Gates Of Dawn. În timp ce Pink Floyd lucrau cu fostul producător al celor de la Beatles, Norman Smith, într-un studio de pe același coridor, Beatles imprimau albumul Sgt. Pepper’s.

 

 • 23 feb. 1978: Eagles câștigă premiul Grammy pentru cea mai bună înregistrare, Hotel California, și pentru cea mai bună interpretare vocală.
 • 23 feb. 1998: Toți membrii Oasis primesc interdicție pe viață din partea unei linii aeriene. Muzicienii se comportaseră „inadecvat” în timpul unui zbor Hong Kong – Perth.
 • 24 feb. 1963: Rolling Stones semnează un contract prin care era stabilit că în fiecare sâmbătă, timp de trei luni să concerteze la The Station Hotel din Richmond. Erau plătiți cu 41 de dolari pe concert. Prima reprezentație a avut loc în fața a 66 de oameni.
 • 25 feb. 1943: S-a născut George Harrison, vocalist, chitarist și compozitor britanic, cel mai tânăr membru al legendarei formații Beatles. George Harrison a fost distins prin includerea sa ca membru în Ordinul Imperiului Britanic. A murit de cancer pe 29 noiembrie 2001. A fost incinerat și cenușa sa a fost împrăștiată pe apele fluviului Gange și ale afluentului său Yamuna.
 • 26 feb. 2005: Soția lui Rick Parfitt (Status Quo) este dusă de urgență la spital după ce este găsită cu venele de la o mână tăiate. Femeia încercase să se sinucidă după ce citise în ziare o știre care spunea că Rick o înșeală.
 • 27 feb. 1977: Keith Richards este arestat de poliție în Canada pentru posesie de heroină și cocaină. Cauțiunea este stabilită la 25.000 de dolari.
 • 28 feb. 1970: Led Zeppelin susțin un concert în Copenhaga sub titulatura de The Nobs. Eva Von Zeppelin, o rudă a inventatorului zepelinului, îi amenințase cu procesul dacă foloseau numele familiei sale pe teritoriul Danemarcei.

28 feb. 1970: Peter Green (Fleetwood Mac) vorbește într-un interviu despre faptul că vrea să doneze toți banii săi. În anul următor Peter își amenință contabilul cu un pistol după ce primește un cec pe care nu îl voia. Este trimis la inchisoare, apoi la un azil pentru boli mintale. Peter și-a relansat cariera în anii 90

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s