Decembrie în istoria muzicii rock

prof. Ştefan GAŢACHIU

 • 1 dec. 1944: S-a născut John Densmore, bateristul grupului The Doors.
 • 1 nov. 1976: Sex Pistols apar la emisiunea Today Show. Sex Pistols au fost aduşi în locul celor de la Queen care şi-au anulat prezenţa din cauza unor probleme dentare ale lui Freddie.
 • 3 dec. 1948: S-a născut Ozzy Osbourne, vocalistul trupei Black Sabbath. Osbourne a părăsit grupul în 1979 şi a avut o carieră solo plină de succes, înregistrând 11 albume, pentru primele 7 primind mai multe discuri de platină. Pentru succesul şi longevitatea sa în muzică a fost numit Godfather of Heavy Metal.
 • 3 dec. 1976: Un porc gonflabil de 14 metri putea fi observat pe cerul Londrei. Porcul a fost fotografiat pentru coperta albumului Animals al grupului Pink Floyd. Poliţia a cerut aeroporturilor să anunţe toţi piloţii de vioane că pe cer se află un porc zburător.
 • 8 dec. 1980: În timp ce se întorcea la apartamentul său din New York împreună cu Yoko Ono, John Lennon este împuşcat de patru ori în spate de către Mark David Chapman. John a fost transportat la secţia de urgenţe a spitalului Roosevelt Hospital, unde medicii au declarat decesul artistului. Corpul său a fost incinerat la Ferncliff Cemetery, iar Yoko Ono i-a împrăştiat cenuşa în Central Park, unde mai târziu a fost creat memorialul Strawberry Fields.
 • 8 dec. 1943: S-a născut Jim Morrison, compozitor, poet şi liderul grupului The Doors. A murit pe 3 iulie 1971 în urma unei supradoze de cocaină.
 • 10 dec. 1971: În timpul unui concert în Londra, Fran Zappa este aruncat în zona rezervată Orchestrei. Un prieten gelos al unei fane nu a  mai  rezistat şi l-a bruscat pe solist, provocându-i două rupturi la un picior şi o rană gravă la cap.

11 dec. 1958: S-a născut Nikki Six (Frank Carlton Serafino Feranna, jr.), muzician, compozitor, fotograf şi producător american, basistul şi co-fondatorul grupului Mötley Crüe.

 

 • 11 dec. 1957: Jerry Lee Lewis se însoară cu verişoara sa de 14 ani, Myra Gale Brown. Deşi se însurase, divorţul de precedenta soţie a fost finalizat şase luni mai târziu.

 

 • 12 dec. 1992: S-a înfiinţat la Râmnicu Vâlcea grupul Pasărea Colibri. Membrii fondatori au fost Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian Pittiş şi Vlady Cnejevici. Grupul s-a format la un festival unde concertau Mircea Baniciu şi Mircea Vintilă. Florian Pittiş, prezentatorul festivalului, a rămas pe scenă după ce i-a introdus pe cei doi, cooptându-l şi pe Cnejevici care se afla în culise cu trupa Compact.

 

 • 13 dec. 1981: S-a înfiinţat la Oradea grupul Celelalte cuvinte. Componenţa formaţiei: Călin Pop – voce, chitară, Marcel Breazu – bass, Leontin Iovan – tobe, Tiberiu Pop – clape, voce, Ovidiu Roşu – sunet.

 

 • 16 dec. 1949: S-a născut Billy Gibbons, muzician producător, actor şi chitarist al grupului ZZ Top.
 • 18 dec. 1943: S-anăscut Keith Richards, chitaristul grupului The Rolling Stones. Alături de Mick Jagger a compus cele mai multe din hiturile trupei. A jucat rolul căpitanului Teague în seria Praţii din Caraibe. A colaborat cu foarte mulţi alţi artişti.
  • 18 dec. 1971: Jerry Lee Lewis divorţează de soţia sa, Myra, cu care se căsătorise pe când aceasta avea doar 14 ani.
  • 19 dec. 1944: S-a născut Alvin Lee (Graham Anthony Barnes), chiaristul trupei blues-rock Ten Years After. A fost supranumit cel mai rapid chitarist din Vest. A murit pe 6 martie 2013, în Spania, în urma unor complicaţii survenite după o intervenţiechirurgicală.
  • 19 dec. 1969: Mick Jagger este achitat de un tribunal contra sumei de 200 de lire. El fusese arestat pentru posesie de marijuana.
  • 20 dec. 2001: Tommy Lee, bateristul trupei Mötley Crüe, o acuză pe soţia sa, Pamela Anderson, că este o mamă neserioasă. Copiii declară în timpul divorţului că o urăsc pe mama lor.
  • 21 dec. 1940: S-a născut Frank Zappa, muzician, chitarist, producător, regizor american. Într-o carieră de peste 30 de ani, a compus piese de jazz, rock, muzică electronică, muzică orchestrală şi musique concrète. A produs peste 60 de albume. În 1990 a fost diagnosticat cu fază terminală de cancer. A murit pe 4 decembrie 1993. Zappa a fost inclus postum în Rock And Roll Hall of Fame în 1995 şi a primit premiul Grammy pentru întreaga activitate în 1997.
  • 22 dec. 1967: The Jimi Hendrix Experience, Pink Floyd, The Who, Keith West & Tomorrow, Eric Burdon & The Animals, 1984 (trupa în care cânta Brian May) şi Soft Machine concertează împreuna la Olympia în Londra în cadrul festivalului Christmas On Earth Continued. Biletul costa 1 liră.

   

   

   

   

  • 23 dec. 1956: S-a născut Dave „Moonface” Murray, compozitor şi chitarist al trupei britanice Iron Maiden. El s-a alăturat trupei la două luni după înfiinţarea ei de către basistul Steve Harris. Este fan al echipei de fotbal Tottenham Hotspur.
  • 23 dec. 1999: Casa lui George Harrison (The Beatles) este spartă de către Cristin Keleher, care îşi găteşte o pizza, bea nişte bere din frigider, spală nişte rufe şi o sună pe mama sa în New Jersey. Cristin a fost acuzată de intrare prin efracţie şi furt.
  • 26 dec. 1963: S-a născut Lars Ulrich, bateristul formaţiei Metallica. La 20 de ani el a implorat-o pe bunica lui să-i cumpere primul set de tobe. Setul era marca Ludwig, deoarece a vrut să aibă exact acelaşi set ca şi Ian Paice de la Deep Purple. După scrierea unui anunţ într-un ziar local din L.A., numit The Recycler, l-a cunoscut pe James Hetfield, iar împreună au creat o formaţie a cărui nume va deveni cunoscut pentru milioane de oameni de pe tot globul – Metallica.

  30 dec. 1999: George Harrison (The Beatles) este înjunghiat în piept de mai multe ori de către Michael Abraham, în vârstă de 33 de ani. Abraham intrase noaptea în casa artistului, fiind convins că se află într-o misiune sfântă. Este imobilizat de soţia chitaristului. George Harrison scapă cu viaţă, iar Abraham nu este condamnat la închisoare, fiind declarat nebun.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s