Noiembrie în istoria muzicii rock

realizator:

prof. Ştefan GAŢACHIU

 • 1 nov. 1963: S-a născut Richard John Cyril „Rick” Allen, bateristul trupei hard rock Def Leppard. După un accident de maşină, în care şi-a pierdut braţul stâng, Allen s-a perfecţionat în a cânta cu o singură mână.
 • 1 nov. 1962: Grupul Beatles începe o serie de 14 concerte în Star Club din Hamburg.
 • 5 nov. 1959: S-a născut Bryan Adams, cântăreţ şi compozitor canadian. A primit Ordinul Canadei pentru contribuţia adusă în muzică şi pentru activităţile sale filantropice. O parte din compoziţiile sale au fost nominalizate la Oscar şi Globul de Aur.
 • 6 nov. 1970: Are loc primul concert al grupului Aerosmith la Nipmuc Regional High School in Mendon, Massachusetts.
 • 7 nov. 1970: Led Zeppelin lansează cel de-al treilea album şi intră pe locul 1 în topurile din Anglia.
 • 8 nov. 1957: S-a născut Porl Thompson, chitarist al grupului The Cure. În 1994 părăseşte grupul, alăturându-se lui Jimmy Page şi Robert Plant (foşti componenţi ai grupului Led Zeppelin) în turneul din 1995.
 • 9 nov. 1966: John Lennon o întâlneşte prima oară pe Yoko Ono, cea care îi va deveni soţie.
 • 9 nov. 1941: S-a născut Tom Fogerty, fratele mai mare al lui John Fogerty, liderul grupului Creedence Clearwater Revival. A murit pe 6 decembrie 1990 în urma contractării virusului HIV din cauza unor transfuzii de sânge.
 • 10 nov. 1947: S-a născut Greg Lake, component al grupului Emerson, Lake and Palmer.
 • 10 nov. 1967: Moody Blues lansează piesa Nights in White Satin. Piesa a ocupat locul 2 în Billboard Hot 100 şi a apărut pe coloana sonoră a mai multor filme.
 • 11 nov. 1972: Berry Oakley, basistul celor de la Allman Brothers, moare într-un accident de motocicletă în acelaşi loc în care, exact cu un an înainte, murise şi Duane Allman.

11 nov. 1969: FBI îl arestează pe Jim Morrison după ce acesta se îmbătase şi se începuse să se ia de personalul unui avion. Jim se afla pe drum spre un concert al celor de la Rolling Stones. El şi-a petrecut noaptea în inchisoare, fiind eliberat contra unei cauţiuni de 2500 de dolari.

 • 12 nov. 1964: S-anăscut David Ellefson, basistul trupei Megadeth.
 • 13 nov. 1990: Patricia Boughton îl dă în judecată pe Rod Stewart, pentru că în timpul unui concert, o minge de fotbal degajată de pe scenă de catre solist s-a oprit în mâna ei rupându-i un tendon al degetului mijlociu. Ca rezultat al loviturii, partidele de sex dintre Patricia şi soţul ei au fost îngreunate… sau cel puţin aşa spunea femeia.
 • 13 nov. 1967: Are loc premiera filmului Yellow Submarine, inspirat din muzica grupului Beatles.
 • 14 nov. 1989: Pete Thounshend, chitarist al grupului The Who, ar fi recunoscut într-un interviu că este bisexual, făcând referire la piesa Rough Boys de pe albumul Empty Glass din 1980. Mai târziu, în 1994, într-un interviu pentru revista Playboy, Pete a negat declaraţia sa, spunând că autorul interviului a interpretat greşit spusele sale şi că el se referea la prietenii săi homosexuali.
 • 15 nov. 1974: S-a născut Chad Kroeger, chitaristul şi vocalistul grupului canadian Nickelback. Este căsătorit cu cântăreaţa Avril Lavigne.
 • 15 nov. 1969: Janis Joplin este arestată în timpul unui concert din Florida pentru că înjurase un poliţist care îi obliga pe spectatori să nu se ridice de pe scaune.
 • 16 nov. 1974: John Lennon ajunge nr. 1 în Statele Unite cu Whatever Gets You Through The Night. Elton John a imprimat alături de John în studio, iar înţelegerea dintre cei doi era ca Lennon să apară pe scenă în cadrul unui concert al lui Elton, în cazul în care piesa ajungea nr. 1. John şi-a ţinut promisiunea şi a cântat live alături de Elton piesele I Saw Her Standing There, Lucy in the Sky With Diamonds şi Whatever Gets You Through the Night.
  • 18 nov. 1962: S-a născut Kirk Hammett, chitaristul formaţiei Metallica.
  • 18 nov. 2003: Compozitorul şi orchestratorul Michael Kamen moare în urma unui atac de cord. Kamen lucrase cu artişti ca Pink Floyd, Queen, Eric Clapton, Roger Daltrey, Aerosmith, Tom Petty, David Bowie, Eurythmics, Queensryche, Rush, Metallica, Herbie Hancock, The Cranberries, Bryan Adams, Jim Croce, Sting, sau Kate Bush.
  • 20 nov. 1974: Keith Moon, chitaristul de la The Who, leşină pe scenă după ce bea mai multe pahare de alcool amestecate cu tranchilizant pentru cai.
  • 20 nov. 2004: Liam Gallagher, solistul trupei Oasis, se ia la bătaie cu oamenii din holul unui hotel din Germania. Liam împreună cu alţi patru prieteni sunt arestaţi şi eliberaţi contra unei cauţiuni de 40000 de lire.
  • 21 nov. 1990: Mick Jagger (The Rolling Stones) se însoară cu top-modelul american Jerry Hall.
  • 22 nov. 1990: Michael Hutchence (solistul formaţiei INXS) este găsit mort în camera sa de hotel. În raportul medical întocmit după autopsie, s-a precizat că artistul s-a sinucis ca urmare a unei stări depresive şi a consumului excesiv de alcool şi droguri.
  • 22 nov. 1991: Alice Cooper sare în ajutorul a doi fani. Patrik şi Dee locuiau într-o casă ce urma să fie preluată de bancă pentru impozite neplătite. Alice Cooper permite să îi fie desenat chipul pe unul dintre pereţii clădirii pentru a atrage cumpărători. În cele din urmă decide să dea şi autografe pe bani, pentru a îi ajuta pe cei doi.

  23 nov 1976: La zece ore după ce fusese eliberat din arest, Jerry Lee Lewis este arestat din nou pentru că se plimba prin faţa casei lui Elvis cu un pistol în mână şi cerea să vorbească direct cu Regele.

  • 24 nov. 1991: Moare Freddie Mercury, solistul grupului Queen, în urma unor complicaţii cauzate de virusul HIV. Cu o zi înainte Freddie a făcut următoarea anunţ:

  În urma relatărilor din presă din ultimele două săptămâni, doresc să confirm că am fost testat seropozitiv şi că am SIDA. Am simţit că este corect să ţin această informaţie doar pentru mine până acum pentru a proteja intimitatea celor din jurul meu. Acum a venit timpul pentru ca prietenii şi fanii mei din toată lumea să afle adevărul şi sper că toată lumea se va alătura doctorilor mei în lupta acestei boli teribile. Intimitatea a fost mereu specială pentru mine şi sunt cunoscut pentru lipsa de interviuri. Vă rog să înţelegeţi că această politică va continua.

  • 26 nov. 1988: Cosmonauţii ruşi iau în spaţiu o casetă cu albumul Delicate Sound of Thunder al grupului Pink Floyd. Astfel, Pink Floyd devine prim trupă a cărei muzică a ajuns în spaţiu.
  • 27 nov. 1942: S-a născut Jimi Hendrix, unul din cei mai mari chitarişi ai tuturor timpurilor.
  • 28 nov. 1991: Nirvana cântă la Top of the Pops. Când li se cere să facă playback, Kurt Cobain începe să se strâmbe, iar ceilalţi muzicieni ai trupei stau nemişcaţi.
  • 29 nov. 2001: George Harrison (Beatles) moare în Los Angeles la vârsta de 58 de ani. George suferea de cancer la plamâni. Chitaristul era cel mai tânăr dintre componenţii Beatles, intrând în grup la vârsta de 16 ani.

  30 nov. 1955: S-a născut William Broad, cunoscut în lumea muzicii sub numele Billy Idol, muzician rock, compozitor şi actor. Și-a început cariera ca membru al trupei punk rock Generation X, după care a urmat o carieră solo plină de succes.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s