Omul bun îndrăgostit de viață

Cosmin ŞTEFĂNESCU

Astăzi avem printre noi un om bun, un om candid, care știe rostul vieții și prin poeme de o neasemuită frumusețe ne încântă inima și ne sfătuiește pentru viitor. Acesta este omul care a descifrat viața nicicum altfel decât prin faptul a trăit-o și o trăiește intens. Acest om este un prieten drag, este omul de litere Ionel Echim care vine și ne oferă cu bucurie în slova plină de învățăminte a volumului de versuri: ” Din umbra anilor”. Încă de la început autorul își deschide sufletul în fața cititorului în poemul „Invitație”, (pagina – 7) și pe un ton sfătos ne spune: „Vă doresc să aveți parte/ De o lectură plăcută./ Adevăr grăiesc în carte/ Despre viața mea trecută. / De vă place, să îmi spuneți / Ca să scriu și altădată./ Dacă nu, puteți s-o rupeți/ Că mă las și o fac lată./”
În timp ce parcurgem paginile volumului poetul ne arată, ne sfătuiește, ne spune mai în glumă mai în serios că timpul pentru fiecare dintre noi este ireversibil… Că totul absolut totul trebuie luat în serios și că noi prin natura noastră nu suntem nemuritori.
În poemul: ” Anotimpuri”, (pagina 135) poetul ne spune clar și răspicat: ” Vă temeți cumva de moarte?/ Stați cuminți, că, oricum, vine/ Vreți s-o țineți mai departe?/ Încercați, poate că ține. ” poetul ne poartă în versuri de la naștere și până pe malurile Styxului… ” Să știți: vine când vrea ea, / Nu atunci când o chemăm, / Unii spun că este rea, / Eu nu cred, că toți plecăm.”/ Miturile vieții și morții sunt îmbinate în acest volum printr-un liant de irone înțelegătoare. Viața este exemplificată prin toate aspectele sale, poetul încercând într-un mod cât se poate de amuzant să ne spună: omul este supus greșelii… În poemul ” Curat murdar”(pagina 134), poetul ne arată că suntem slabi și cum aminteam puțin mai devreme, suntem inevitabil supuși greșelii: „Calcă omul strâmb o dată, / Că s-a întâmplat să fie. / A-ntâlnit și el o fată / Și-atunci, uită de soție./….. / Călcai și eu strâmb odată, / Că mai greșește omul./ Am călcat strâmb pe o piatră / Ș-am luat urgent bastonul.”
În timp ce parcurgem paginile acestui minunat volum de poezii descoperim că poetul octogenar este un nostalgic. Prin versurile sale ne poartă bucuros în vremuri demult apuse și ne zugrăvește cu acuratețe viața oamenilor simpli de la țară, îndeletnicirile acestora precum și obiceiuri și tradiții pierdute odată cu trecerea anilor sugestiv subliniate în poemul ” Toamna”, ( pagina – 58) „Mai mulți săteni, într-o căruță,/ Mergeau la moară în alt sat/ Si aduceau mălai, făină și tărâță, / Din grâul și porumbul măcinat. //…// ” Grădinile din curți erau săpate./ În glugi cocenii erau aranjați,/ Gunoaiele la câmp erau cărate, / Muncă făcută toamna de bărbați.//…//Femeile puneau războiul de țesut,/ Păstrau din vară ițe pregătite. / Aveau și câte o ie de cusut,/ Deși nu erau tare pricopsite. //…// Era viața simplă de la țară, / Cu oameni care se înțelegeau, / Nu își spuneau cuvinte ca să doară/ Și-n sărbători se mai distrau. „

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s