Utilitatea studiului economiei în şcoli

Profesor: Lăcrămioara Oprean

Liceul Tehnologic Gheaba, Măneciu, Prahova

Economia nu reprezintă o disciplină grea şi rigidă conform etichetărilor nedrepte, cu norme şi probleme care dau multă bătaie de cap. Înrudită cu matematica, ea are rolul de a forma viitorul cetăţean în spiritul economisirii resurselor şi al eficienţei oricărei acţiuni sau proces în care omul este implicat.

B. Shaw a emis o judecată de valoare pertinentă în următorul citat: ” Economia este arta de a obţine maximum de la viaţă. Grija de economie este rădăcina tuturor virtuţilor.”

Ce altceva este omul decât managerul propriei sale vieţi? El are îndatorirea sacră de a-şi doza eforturile, de a-şi cântări investiţiile materiale şi sentimentale, de a face bilanţul cheltuielilor inutile şi utile de energie, pentru a nu ajunge la falimentarea propriei existenţa.

Și risipa de cuvinte se dovedeşte păguboasă. Interlocutorul oboseşte să-l urmărească pe cel care zeci de minute spune plictisitor de multe cuvinte, fără să exprime prea multe idei constructive.

Dacă Shaw insistă asupra rolului eficient al economiei, H. Marion o identifică admirabil cu cumpătarea: ”Economia, dacă n-are nici o pată, e o virtute, o virtute socială îndeosebi; dar este în primul rând şi o virtute individuală. Într-adevăr, acel care economiseşte se lipseşte de una şi de alta, se stăpâneşte, se opreşte în faţa povârnişului plăcerilor fără măsură; face astfel un act de prevedere şi de tărie sufletească.”

Fără a exagera, se cade să fim cumpătaţi atunci când ne aşezăm la masă, altfel vom cheltui mai mult cu dietele, cu programele de la sala de sport sau prin spitale. Hainele de prisos riscă să se deterioreze, să se demodeze, reprezentând cheltuieli inutile şi oricât ne-am dori de mult, ideal este:” să planificăm cheltuielile noastre după veniturile pe care le avem; acest obicei constituie însăşi esenţa cinstei”, conform sfatului lui S. Smile.

Cheltuirea banilor pe care nu-i avem reprezintă o greşeală fatală. Împrumutul de la bancă se dovedeşte sabie cu două tăişuri, banii cîştigaţi necinstit sunt o ameninţare la libertatea, demnitatea şi integritatea omului.

În sfărşit dobândirea spiritului economic din copilărie asigură cumpătarea, succesul personal, cinstea, dat şi succesul elitelor politice: ” Banii, acel nerv al tuturor lucrurilor, vor avea totdeauna cea mai puternică înrurire asupra mersului tuturor afacerilor, încât condiţia cea dintâi a oricărei bune ocârmuiri va fi o înţeleaptă mânuire a finanţelor statului”, afirma A.D.Xenopol.

Cu siguranţă că ar trebui să investim mai mult în orele de economie, în gimnaziu şi la liceu, pentru ca viitorii cetăţeni ai patriei să-şi gestioneze cu succes propriile resurse, dar şi resursele noastre, ale tuturor, deoarece: ” Numai economia dă omului siguranţa pe-a doua zi.” (H. Marion)

Dincolo de regului, principii şi calcule stau adevăruri economice general-valabile care asigură omului supravieţuirea în orice societate şi adaptatrea la oricare mediu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s