Literatura şi filmul S.F.

prof. Ştefan GAŢACHIU

Dune

de Frank Herbert

 

Cartea

Dune este primul din o serie de 6 romane scrise de Frank Herbert. Prima ediţie a apărut în 1965 şi a obţinut premiile Hugo şi Nebula în 1966 şi este unul din cele mai bine vândute romane science-fiction.

 Acţiunea romanului se petrece într-un viitor îndepărtat, pe planeta Arrakis, singura sursă de mirodenii din Univers. Romanul prezintă povestea tânărului Paul Atreides, moştenitorul ducelui Leto Atreides şi al Casei Atreides şi explorează interacțiunile complexe, pe mai multe niveluri, privind politica, religia, ecologia, tehnologia și emoțiile umane din timpul confruntării între forțele Imperiului pentru controlul Arrakisului.

Romanul a fost urmat, în ordine, de: Dune Messiah (Mântuitorul Dunei), Children of Dune (Copiii Dunei), God Emperor of Dune (Împăratul-Zeu al Dunei), Heretics of Dune (Ereticii Dunei) şi Chapterhouse: Dune (Canonicatul Dunei).

Începând din 1999, Brian Herbert, fiul lui Frank Herbert,  şi scriitorul Kevin J. Anderson au publicat o serie de romane a căror acţiune se petrece înaintea celei din seria originală. Prelude to Dune este prima trilogie şi conţine romanele Dune: House Atreides, Dune: House Harkinnen şi Dune: House Corrino. A urmat a doua trilogie care cuprinde Dune: The Butlerian Jihad, Dune: The Machine Crusade şi Dune: The Battle of Corrin.

Brian Herbert a descoperit un scenariu de 30 de pagini al tatălui său pentru o continuare la Canonicatul Dunei. Scenariul se numea simplu Dune 7. După publicarea celor două trilogii, Brian Herbert şi Kevin J. Anderson au scris Hunters of Dune şi Sandworms of Dune care completează seria originală.

 

 

Filmul

● În 1973, producătorul Arhur P. Jacobs a obţinut drepturile pentru ecranizarea romanului, dar a murit înainte de a începe filmările. Doi ani mai târziu, regizorul Alejandro Jodorowsky a obţinut acordul din partea grupurilor Pink Floyd şi Magma pentru muzică şi Salvador Dali, Orson Welles şi Gloroa Swanson pentru distribuţie, dar proiectul s-a împotmolit din motive financiare.

 

Dune (1984) este prima ecranizare a romanului, în regia lui David Lynch, cu Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Everett McGill, Sting şi Max von Sydow. Filmul nu a fost prea bine primit de către critici şi nu a obţinut nici încasări mari. A fost nominalizat la premiul Oscar la categoria Best Sound.

 

Frank Herbert’s Dune  (2000) este o mini-serie formată din trei părţi, în regia lui John Harrison, cu William Hurt, Alec Newman, Saskia Reeves.

Filmul a obţinut două premii Emmy la categoriile Cinematography şi Visual Effects şi a fost nominalizat la categoria Sound Editing.

 

Frank Herbert’s Children of Dune (2003) este o altă miniserie formată din 3 părţi, în regia lui Greg Yaitanes, cu James McAvoy,Alec Newman, Julie Cox. Filmul are la bază romanele Dune Messiah şi Children of Dune din seria Dune.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s