Elemente peisagiste

în poeziile

“Malul Siretului” şi “Lunca din Mirceşti”

Elena GRIGORE – XI A (LTNB)


Poeziile “Malul Siretului” şi “Lunca din Mirceşti” sunt două pasteluri scrise de Vasile Alecsandri care fac referire la zona apropiată Mirceştiului, loc mirific ce l-a inspirat pe acesta pentru multe dintre creaţiile sale.

În ambele poezii sunt prezentate peisaje de primavară. În primul vers al pastelului “Lunca din Mirceşti”: “Bate vânt de primavară şi pe muguri îi deschide;” verbul “a deschide” induce ideea de un nou început. Întreaga natură renaşte o data cu apariţia mugurilor. Mugurii au semnificaţia copilului nou-născut, care atunci când vine pe lume schimbă viaţa întregii familii. Aici familia este reprezentată de natură.

Toate elementele naturii sunt în perfectă armonie. Această idee se conturează în strofa a treia a poeziei “Maul Siretului”: “Când o salcie pletoasă lin pe baltă se coboară,/ Când o mreană saltă-n aer după-o viespe sprintioară,/ Când sălbaticele raţe se abat din zborul lor,/ Bătând apa-ntunecată de un nour trecător.” şi în strofele a opta şi a noua ale poeziei “Lunca din Mirceşti” :“O pătrunzătoare şoaptă umple lunca, se ridică./ Ascultaţi!… stejarul mare grăieşte cu iarba mică,/ Vulturul cu ciocârlia, soarele cu albul nor./ Fluturul cu plânta, râul cu limpidele izvor.// Şi stejarul zice ierbei: „Mult eşti vie şi gingaşă!”/ Fluturaşul zice florie: „Mult eşti mie drăgălaşă!”/ Vulturul uimit ascultă ciocârlia ciripind;/ Râu, izvoare, nouri, raze se împreună iubind.” Stejarul, element ce întruchipează înţelepciunea şi bătrâneţea, “grăieşte cu iarba mică”, iarba fiind un simbol al tinereţii, inocenţei şi frăgezimii, fapt ce întăreşte idea de comuniune între elementele naturii.

Omul este iniţial un spectator în pastelul “Malul Siretului”, îşi face simţită prezenţa în strofa a doua “Eu mă duc în faptul zilei, mă aşez pe malu-i verde/ Şi privesc cum apa curge şi la cotiri ea se perde,”. Spectacolul începe în strofa a treia unde “salcia pletoasă” poate fi comparată cu o cortină. În “Lunca din Mirceşti” strofa a patra: “El se duce după visuri; inima lui creşte plină/ De o sacră melodie, melancolică, divină,/ De o tainică vibrare, de-un avânt inspirător/ Ce-i aduc în pept suspinuri şi-n ochi lacrimi de amor.”  este prezentată reacţia spectatorului, o reacţie asemănătoare cu a celui din “Malul Siretului”: “Şi gândirea mea furată se tot duce-ncet la vale/ Cu cel râu care-n veci curge, făr-a se opri din cale./ Lunca-n giuru-mi clocoteşte; o şopârlă de smarald/ Cată ţintă, lung la mine, părăsind nisipul cald.”  Peisajul primăvăratic îi distrage atenţia şi îl poartă într-o lume de basm.

Tablourile de primăvară se încheie cu o concluzie din partea eului liric. Acesta dă frâu liber sentimentelor şi rămâne pierdut în lumea necuvântătoarelor. În pastelul “Malul Siretului” eul este subiectiv şi prezintă atitudinea lui faţă de cele întâmplate în natură: “Şi gândirea mea furată se tot duce-ncet la vale/ Cu cel râu care-n veci curge, făr-a se opri din cale./ Lunca-n giuru-mi clocoteşte; o şopârlă de smarald/ Cată ţintă, lung la mine, părăsind nisipul cald.” În poezia “Lunca din Mirceşti” eul liric este obiectiv şi prezintă sentimentele trăite de “călători”: “Umbra ta, răcoritoare, adormindă, parfumată,/ Stă aproape de lumină, prin poiene tupilată./ Ca o nimfă pânditoare de sub arbori înfloriţi,/ Ea la sânul ei atrage călătorii fericiţi.// Şi-i încântă, şi-i îmbată, şi-i aduce la uitare/ Prin o magică plăcere de parfum şi de cântare,/ Căci în tine, luncă dragă, tot ce are suflet, grai,/ Tot şopteşte de iubire în frumoasa luna mai!”

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s