Măşti tradiţionale româneşti

Cosmin ŞTEFĂNESCU

 

 

      Tradiţiile nu au murit. Mai sunt locuri în ţară unde se păstrează de mii de ani portul popular şi obiceiurile. Acestea sunt zestrea noastră din vechime, zestrea străveche pe care străbunii au păstrat-o cu sfinţenie şi ne-au dăruit-o.

    

 

   Cu toate acestea, noi am uitat de tot ce ne reprezintă neamul şi am împrumutat curente de peste tot, din toată lumea.

       Nu ne mai mândrim cu faptul că suntem români. Nu este cool. Suntem prea ocupaţi să mai vedem valorile noastre străbune, păstrate cu sfinţenie şi aduse din negura vremurilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acum sunt în vogă: manelele, telenovelele, emisiunile interactive pentru bolnavi psihici şi alte mari nimicuri împrumutate de la neamuri fără istorie şi fără respect pentru folclorul altora. Nu sunt ei cei vinovaţi!… Noi purtăm toată vina pentru acest curent adus din valea de nicăieri şi promovat ca şi cum ar fi exemplu demn de urmat. Între timp ne-am uitat tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti. Mai nou, nu mai promovăm nici cultura românească ori arta cu care Dumnezeu ne-a înzestrat, ci scoatem în lume doar gunoiul.

 

 

 

Aceia care ne promovează în lume se cred “mari iubitori de neam, cultură si istorie” ei sunt aşa-zişii “români de naţionalitate îndoielnică” sau mai bine i-aş numi băieţi de băieţi… niţel cam şugubeţi”. Ar fi greşit din partea mea să nu îi nominalizez, aceştia sunt: Patapievici, Cărtărescu şi Liiceanu, laureaţi ai premiului “Poneiul în stare erectă, pictat roz şi cu svastică pe spate” pe care l-au promovat la New York.

    

  

 

        Voi semnala pe scurt care au fost reacţiile din presa românească la vremea respectivă: Ziarul “Ziua” a publicat un articol intitulat “Scandalul lucrărilor cu tentă nazistă de la ICR New York: Institutul invocă libertatea de exprimare, iar Poliţia americană descinde în galerie”, iar “Evenimentul zilei” îl invocă în materialul “Scandal românesc cu Securişti, svastică şi sex, la Berlin şi New York”. Dacă autorul articolului din “Ziua” afirmă că “scandalul în care numele României a fost târât de către nepăsarea conducerii ICRNY, care a dat mână liberă tinerilor artişti ce semnează cu pseudonimele: Nuclear Fairy, Irlo şi Omar, pare să capete dimensiuni din ce în ce mai alarmante faţă de imaginea României în SUA”, iar postul de televiziune Antena 3 a dedicat acestei situaţii o ediţie a emisiunii “La ordinea zilei”. 

       Păcat! Mare păcat! Avem atâtea lucruri excepţionale, obiceiuri populare remarcabile şi o mulţime de oameni valoroşi pe care îi ascundem în conul de umbră.

       Cu toate astea noi ne fălim cu gunoaiele din mintea unor oportunişti ajunşi în poziţii cheie care nu fac altceva decât să ne mânjească imaginea oriunde în lume.

  

 

Ar fi nimerit să ne întoarcem la valorile noastre străbune şi să respectăm ce este românesc. Nu ne putem permite să tolerăm la nesfârşit batjocura unor bolnavi de rea voinţă, servitori ai unor interese doar de ei ştiute care se străduiesc aşa de mult să ne terfelească imaginea în lume. Trebuie să luăm atitudine împotriva acestora.

      Eu sper că într-o bună zi vom putea să ne trezim fără aceşti aşa-zişi intelectuali.

Doamne ajută!

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s