LA SĂRBĂTOAREA LUI EMINESCU

ÎPS TEODOSIE – Arhiepiscopul Tomisului

„Astăzi, am invitat la acest eveniment dedicat împlinirii a 160 de ani de la naşterea poetului nostru naţional – Mihai Eminescu – pe domnul profesor Constantin MIU, doctor în literatura română (a cărui teză de Doctorat se referă la poezia religioasă a lui V. Voiculescu), să lanseze o carte despre opera lui Eminescu.”

 

 

 

 

 

 

 

„Trebuie să vă spun că    m-a impresionat plăcut nu numai abordarea din perspectivă teologică a unor poezii – fapt inedit până acum în critica literară referitoare la opera eminesciană –, dar şi poeziile pe care autorul cărţii le-a dedicat lui Eminescu.

        Mihai Eminescu este simbol al spiritualităţii româneşti. Este lumina cea mai strălucitoare din cultura şi literatura noastră.  De aceea, opera sa este ca un testament (literar, desigur) pentru români. Şi ne explicăm opera sa ca pe o „scriptură sacră”. Cei care vor să scoată noi cărţi despre opera lui Eminescu se pot adăpa din nectarul acesteia.”

 

 

 

„Am citit în mare parte cartea Măşti şi roluri a prof. dr. Constantin Miu şi am rămas surprins nu numai de cunoştinţele sale literare, ci mai ales de cele teologice, pentru că prin această manieră vine să pună în valoare dimensiunea religioasă a poeziei lui Mihai Eminescu. Se ştie că două mătuşi ale poetului au fost călugăriţe. El a avut o legătură strânsă cu Biserica.  De aceea, poezia sa are o consistenţă atât de mare. Poezia sa nu e o înşiruire de versuri, ci una cu mesaj. Poezia lui Eminescu este marea spirituală a culturii şi literaturii noastre,  nu de unde se varsă celelalte „râuri spirituale”, ci de unde izvorăsc râuri de înţelepciune, fiind vorba de continuitate spirituală şi de bucurie spirituală. O astfel de bucurie spirituală a trăit şi cel care a explorat poezia lui Eminescu, sub aspect teologic – dl prof. dr. Constantin Miu. Vă felicit domnule profesor şi vă consider un apropiat al nostru, pentru că eu consider că am descoperit un om de literatură, cu atât de frumoase interferenţe teologice, cu dorinţa de a pătrunde în orizontul operei lui Eminescu, dar şi în orizontul credinţei noastre.

         Vă felicit şi doresc să continuaţi să scrieţi, pentru că sunteţi tânăr, la 53 de ani, şi să aveţi ucenici, pe care să-i îmbiaţi cu parfumul poeziei lui Eminescu şi de a descoperi în opera poetului nostru naţional reflexele sufletului nostru, bucuria de a găsi ecoul gândirii şi doririlor noastre. Vă mulţumim, domnule profesor şi vă dorim sănătate.”

 

ÎPS TEODOSIE a vorbit în continuare despre momentul spiritual pregătit de dna prof. Carmen Ciornea – recital de poezie eminesciană şi melodii pe versuri de Eminescu, pregătite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic, coordonaţi de către doamna profesoară.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s