de Cristian NEAGU
Amplificându-se, licărul de lumină ce apăru la un moment dat, lăsa să se întrevadă mişcarea feerică a unui front de abur ce se mistuia treptat în rotocoale, – pe fondul sonor abia distins, al simfoniei a patra a lui A. Bruckner – şi care, îmi oferea imaginea din ce în ce mai clară a treptelor încadrate de coloanele Universităţii. Sesizam totodată o serie de contururi îngroşate strident, specifice picturii „graffiti rock”, decorând zidurile exterioare. Ca şi cum aş fi beneficiat de graţiile unui extaz panteist, pelicula subconştientului mă reintegra aceleiaşi lumi alb-negru, introducându-mă în Amfiteatrul instituţiei de învăţământ superior unde, aveam să descopăr silueta Maestrului Vişan.
Pierdut parcă mult mai departe de limita gândurilor sale, afişând vizibil decepţia unei constatări, îşi întoarse privirea – cât putu de încet – către mine şi mi se adresă: „ Spune-mi prietene, conglomeratul acesta ridicol este numit cultură, în prim deceniu al mileniului III ?”, Simfonia lui Bruckner, întrebarea Maestrului, dar şi un reflex de subconştient ce păstra certitudinea declinului cultural, mi-au determinat răspunsul presărat cu ambiguităţi: „ Este adevărat că se simte o răvăşire a valorilor intelectuale, dar progresul… internetul… abundenţa informaţiilor…”
Punându-mi o mâna pe umăr, mă întrerupse: „Şi care-i ştofa? Abundenţa informaţiilor de care vorbeşti duce la asemenea rezultate, fiindu-mi dat să privesc scârbit organe genitale în prim planul picturilor, să ascult muzica străzii cu text libidinos, să constat că << literatura de calitate >> este doar proza ori poezia actului sexual spus pe şleau? Din câte ştiu şi domnia-ta scrii, însă nu am a-ţi reproşa încălcarea bunului-simţ. Mai există noţiunea de cultură intelectualistă?” Oarecum înfrânt de avalanşa constatărilor Maestrului, a trebuit să recunosc diferenţa de mentalitate culturală dintre generaţia domniei-sale şi cea prezentă. Văzându-mă în impas, îşi desprinse mâna de pe umărul meu şi continuă în tonul pedagogului : „Spune-mi te rog, mai ţii minte ce descoperire ai făcut, – privind un aspect al vieţii mele intime – prin simplul fapt că ai respectat o recomandare ce ţine de tehnica lecturii?”
În acel moment simfonia lui Bruckner se amplifică uşor, iar Maestrul îşi plecă privirea în podea cu mâna deasupra inimii, ca de o durere. M-am concentrat preţ de câteva secunde, amintindu-mi: „Romanul Felix şi Otilia, continuând cu Enigma Otiliei, reprezintă sentimentul de dragoste pe care l-aţi resimţit faţă de… verişoara dvs. subtituindu-vă personajului imaginat.” Aprobă clătinând din cap, urmând a întreba: „Unde ai găsit cheia descifrării?” Răspund: „Poemul Interdicţie sugerează prin versul întâi, continuat cu cel ce încheie ultima strofă, dar sentimentul este mult mai nuanţat în poemul Frunza unde chiar o numiţi, <<O, Til>>.” Tristeţea chipului său acceptă un zâmbet al resemnării. „Iată ce înseamnă disecarea unei opere! Amănuntul odată reţinut, stârneşte imboldul cercetării şi îngroapă între cărţi pe cercetaş…” Revenind la discuţia interogativă, îşi afişă nedumerirea: „Unde vă sunt acele sanctuare ale culturii numite biblioteci? Cât de mult un tânăr îşi mai însuşeşte corelarea enunţurilor din enciclopedii şi tratate, spre a obţine fortificarea intelectuală?” Încă odată abătut, în neputinţa de a-i replica măcar cu un argument real, a trebuit să recunosc: „Cititul, studiul în general, presupune un efort la care majoritatea celor ce se declară împătimiţi ai cunoaşterii, nu mai sunt dispuşi să-l facă. Vă spuneam că internetul…” Maestrul izbucni: „Maşinăria asta, o fi ea o revelaţie a progresului, dar îl desocializează pe individ, mai ales când pe culoarul culturii, se pot plimba în voie şi cei rătăciţi de aceasta.”
Aceeaşi simfonie a lui Bruckner umplu golul unei tăceri meditative până când Maestrul, luând poziţia dominantă a universitarului de odinioară, se lansă în a-mi face o expunere amănunţită cu privire la procedeul didactic al formării intelectualilor: „Constat o cultură bolnavă. Ne aflăm în incinta Universităţii iar nemulţumirea mea ia formele iritaţiei observând că unii studenţi cred cu obstinaţie că punctul lor de vedere e cel just, fără a conştientiza expresia Universităţii în înţelesul de Universitas, loc unde se îmbrăţişează universalele. Când sacrul lo-cal al facultăţii devine doar scopul de a obţine o diplomă, fără a fi cumulat complexitatea curentelor filosofice, esenţa sensibilităţii marilor tragedieni, tensiunile marilor poeţi, atunci… păcat de diplomă. Un înfricoşat de dificultatea examenelor, care apelează la informaţiile acestei maşinării căreia i se spune internet, va fi un absolvent cu o depozitare superficială. Aceasta este de fapt boala prin care lexofobia, atrage după sine <Alexia>. Un individ alexic, citind o carte cu încărcătură alegorică, ori structurată de expresii academice, n-o poate descifra. Universitatea e un promontoriu de unde lucrurile sunt privite de deasupra vieţii. Cei mai mulţi se coboară apoi în viaţă, puţini rămânând să descindă în profunzimea culturii. Universitatea nu predă materii, ci spirit. E de observat modificarea spirituală în sen-sul că, educaţia adâncă a două milenii de creştinism a dus la preocuparea mântuirii, dând aici exemplul celui care săpa o fântână pentru pomenirea numelui, după cum şi Universitatea trebuie să rămână, cea mai înaltă instituţie a mântuirii prin cultură de unde spiritele, pornesc către grădinile lui Academus unde, fiecare va căuta să îşi sădească lăstarul propriei creaţii, rupt din trunchiul înaintaşilor. Dar câte vor rodi oare?”
Câţiva studenţi cu sacii pe umăr, butonând telefoanele mobile, intrară în Amfiteatru, rostind ca pe un tic verbal expresia extramodernă „fuck”. Arsenalul de cercei şi pirceing-uri, coafurile rebele, mai cu seamă cele ale domnilor studenţi, îl uimiră pe Maestrul Vişan până la exclamaţie. Frânturile de fraze prin care se lăsa a se-nţelege că nu pregătiseră materia, calcule din care rezulta o medie liniştitoare de nota cinci…
„Ce-ţi spuneam? – interveni Maestrul – iată sindromul <Amusiei> Poţi citi cărţi de orice orientare literară însă nu-ţi cade cartea din mână printr-un rapt mistic, nu vezi – cu ea deschisă – înainte, nu se stabileşte între autor şi cititor fenomenul ce se cheamă în fizică, inducţie. E trist…”
O uşoară ameţeală făcu ca totul să se clatine în jurul meu. Înţepătura dureroasă din braţ mă trecu pentru o fracţiune de secundă pe tărâmul realului, conştientizând faptul că medicul îmi administrase un ser injectat. Lumina zilei începea să-mi pătrundă în retine ştergând treptat lumea alb-negrului din care, pe acelaşi fundal sonor al simfoniei lui Bruckner, Maestrul Vişan – alias George Călinescu – îmi mai spuse: „ Cu internetul ăla….Dascălul cercetează spiritul elevului lucrând la înălţarea lui. Îl include apoi spiritului bibliotecii supravegindu-i truda, născându-se nobleţea unui sentiment… O maşinărie, tot maşinărie rămâne; cine mai predă forma unică a spiritului? În grădinile lui Academus e iarnă…”
*
Am deschis ochii, spre bucuria medicilor şi a rudelor, observând că eram „conectat” aparaturii medicale. Am privit prin fereastră. Lumea avea toate culorile fireşti la locul lor. Un sentiment neînţeles mă lega însă de imaginile delirului meu, în lumea din care, Gheorghe Vişan sau George Călinescu (cum vreţi să-i spuneţi) era dezamăgit că spiritualitatea culturii nu mai rodeşte în grădinile lui Academus fiind iarnă. Va urma dezgheţul?