Periplu în ţara dacilor

Metamorfoze, Medgidia, fotode Cosmin ŞTEFĂNESCU

 Mesajele înaintaşilor noştri dăinuie de mii de ani şi le întâlnim la tot pasul în Carpaţii Româneşti, dar cele mai valoroase vestigii le descoperim în împrejurimile Muntelui Muncelului. Începând de la Sălişte (Cioara) unde s-au descoperit tăbliţele de la Tărtăria, care atestă prima scriere din istoria omenirii (5500 a. Chr.) şi mergând spre Orăştie rămânem uimiţi de simplitatea şi ospitalitatea oamenilor şi de cultul lor pentru strămoşii daci. Mai mult, Societatea Dacia Revival condusă de Napoleon Săvescu a reuşit în ultimii ani să ridice monumente care atestă incontestabila valoare a neamului dac începând cu cel de la Tărtăria şi continuând cu cele de la Orăştie şi Deva.

 Cei îndrăgostiţi de istoria acestui neam şi care doresc să străbată această regiune vor descoperi o adevărată odisee a miracolului formării poporului român. Locurile sunt împânzite cu reţele de cetăţi dacice de o valoare inestimabilă din care s-au extras în decursul timpului tezaure care atestă cunoştinţele meşterilor aurari, argintari, olari etc. O mare parte dintre acestea se află expuse la muzeele de istorie şi arheologie din Cluj – Napoca, Deva sau Bucureşti.          Cu toate că în locurile menţionate abundă istoria, respectul cetăţenilor faţă de aceste relicve este aproape inexistent. În schimb există o înfloritoare reţea din lumea interlopă care se ocupă cu braconajul arheologic şi care are filiere în toată lumea. În decursul anilor, prin bizareria întâmplării, din aceste locuri au dispărut o mulţime de artefacte, luând drumul pribegiei pe întregul mapamond.

         Am bătut cu piciorul toate cetăţile din zonă şi am fost uimit să descopăr că dacii erau nişte constructori şi arhitecţi desăvârşiţi. Pe Muntele Muncelului tronează cetatea dacică Sarmisegetusa Regia ascunsă de copaci seculari şi o linişte nefirească.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s