Eveniment editorial

Sâmbătă, 20 0ct. 2007, la sala „Studio” a Casei Sindicatelor din Medgidia, începând cu ora 11, a avut loc lansarea volumului de versuri Sânge balcanic al poetului Cosmin Ştefănescu.
În deschidere, criticul literar, prof. dr. Const. MIU a făcut referiri la volumul mai sus amintit, arătând că: „Poeziile care alcătuiesc volumul semnat de Cosmin Ştefănescu, şi care marchează debutul său editorial, relevă două atitudini majore ale spiritului: expansiunea şi retractilitatea. Prima este specifică unui spirit justiţiar, cea de-a doua – pentru unul contemplativ.
Spiritul justiţiar nu este al unui om revoltat, ci al unui hiper-lucid care, luând vocea celor mulţi, dezvăluie nedreptăţile şi ororile unei lumi bolnave, fie ea a mai-marilor zilei, fie a celor ce joacă roluri minuscule, iar apoi se scobesc înfometaţi printre dinţi. În această postură a Înţeleptului tragic, poetul nu acuză, ci constată şi avertizează.
O primă categorie de poezii o constituie cele care demască ororile războiului, mai cu seamă cel purtat de Alianţa Nord-Atlan-tică, sub paradoxalul stindard ale menţinerii păcii. O a doua categorie de poezii o formează cele care înfăţişează ţara divizată: ei şi noi. Mai întâi, ne sunt prezentaţi „protagoniştii” cu „preo-cupările” habitudinile şi nevoile lor. Specific nouă, românilor, este hazul de necaz. Forma de manifestare a acestuia este ironia amară, prin folosirea pluralului colectivităţii (elocventă e poezia Noi… plebea). Altă serie de poezii poate fi socotită drept un mic îndreptar de etică şi moralitate. Şi aici recunoaştem pluralul colectivităţii şi falsa implicare. Bunăoară, expurgarea de rău se poate face prin proba oglinzilor. A doua atitudine majoră a poe-tului – amintită la începutul consideraţiilor noastre – este retrac-tilitatea contemplativă. Poetul îşi construieşte o lume a sa, în care se retrage. Scopul retragerii din lumea reală şi refugiul într-una imaginară este declarat tranşant în poezia Fantezie: „M-am refugiat în imaginara-mi lume, / sperând să fiu om şi nu un nume”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s